Taidekujahaun U.K.K

Kirjoittanut
Falanukki

Hei kaikki,

tuoreet taidekujavalinnat ovat herättäneet keskustelua ja toiveita kattavammasta informaatiosta hakuprosessiimme liittyen. Tämänhetkinen taidekujavastaava kokosi muutamia yleisimpiä kysymyksiä eri sosiaalisen median alustoilta ja vastaa tässä postauksessa näihin kysymyksiin.

1. Tarvitseeko Desuconin taidekujalle päästäkseen olla ammattilainen?

Ei tarvitse. Desuconin taidekuja on suunnattu harrastelijoille ja taiteilijoille.

2. Voiko ensikertalainen päästä Desuconin taidekujalle?

Kyllä voi! Käytämme haussa ensikertalaiskiintiötä. Hyväksymistämme taiteilijoista vähintään 10 (eli 25%) ovat aina ensikertalaiskriteerin täyttäviä. Ensikertalaiskriteeri koskee niitä taiteilijoita, jotka eivät ole a) olleet Desuconissa myymässä koskaan aiemmin tai b) heidän edellisestä myyntikerrastaan Desuconissa on kulunut 5 vuotta.

3. Hakukriteerit ovat tyyli, desumaisuus sekä monipuolisuus. Mitä tämä tarkoittaa?

Monipuolisuudella tarkoitamme taiteilijan tuotannon monipuolisuutta sekä tuotteiden vaihtelevuutta. Tämä ei tarkoita, että taiteilijan katalogissa täytyisi olla useita eri tuotetyyppejä; ymmärrämme, että kaikilla ei ole siihen taloudellisia resursseja. Tuotannon sisällöllinen sekä tuotteiden keskinen monipuolisuus katsotaan eduksi.

Tyyli -kriteerillä arvioimme ovatko tuotteet siistejä ja viimeisteltyjä. Tuotteiden siisteys tai viimeistelty ilme eivät liity siihen, missä tuotteet on painatettu/teetetty. Koska ihmisillä on erilaisia resursseja, meille oleellisempaa on työskentelyn lopputulos - ei niinkään tekninen prosessi itsessään.

Desumaisuus -kriteeri on tarkoituksella laaja käsite, jolla tarkastellaan hakemuksia juuri tapahtuman linssien kautta; näkyykö japanilainen lähdemateriaali/innoitus taiteilijan työskentelyssä, onko katalogissa esimerkiksi jotain k-18 materiaalia, jota ei alaikäisille suunnatuissa coneissa voisi myydä ja onko tuotettu fanitaide ensisijaisesti japanilaisesta lähdemateriaalista.

4. Tarvitseeko taidekujalle päästäkseen olla fanitaidetaiteilija?

Ei tarvitse. Desuconin taidekujalle on mahdollista päästä myös originaalitaiteella.

5. En ole kiinnostunut animen nykytrendeistä vaan keskityn nostalgiaan ja klassikoihin. Voinko silti päästä kujalle?

Kyllä voit. Trendisarjojen ja -ilmiöiden näkyminen taiteilijan tuotannossa ei ole edellytys kujalle pääsemiseen.

6. Voiko taidekujahaun kautta hakea myös artesaanipöydille?

Ei voi.

7. Haluan tuoda taidekujalle assistentin. Voiko hän saada lipun, jos pääsen taidekujalle?

Taidekujalle voi tuoda assistentin, mutta emme varaa heille erillisiä lippuja vaan heidän täytyy hankkia lippunsa normaalista lipunmyynnistä.

8. Voiko taidekujalla myydä AI-taidetta?

Ei voi. Olemme tehneet tästä linjauksen tammikuussa 2023. Voit lukea linjauksestamme täältä.

9. Keitä raatiin kuuluu ja mitä he hakevat?

Taidekujan raati koostuu taidekujavastaavasta sekä 3-5 vapaaehtoisesta Desuconin vastaavasta. Raadin osallistujat vaihtelevat tapahtumakohtaisesti. Raati valitsee erityisesti tuotteita, joiden uskotaan sopivan Desuconin kävijöille. Raatilaiset arvioivat portfolioita asteikolla 1-5 kolmessa kategoriassa (ks. kysymys 3). Taiteilijavalinnoissa huomioidaan myös tapahtuman saamat kävijäpalautteet. Lopulliset valinnat tekee taidekujavastaava.

10. Miksi ette ota enempää taiteilijoita, jos kerta hakijoita on niin paljon?

Taidekuja sijaitsee tapahtumassa Metsähallin 1. ja 2. parvella. Haluamme, että parvilla kulkeminen on mahdollisimman miellyttävää ja turvallista sekä kävijöille että taiteilijoille. Tämän takia emme ota enempää taiteilijoita.

11. Olen hakenut kujalle jo monta kertaa, enkä vieläkään ole päässyt! Mitä voisin tehdä?

Desuconin taidekujan hakijoista vain n. 30% pääsee sisään, joten kilpailu on lähtökohtaisesti kovaa. Kannustan aina yrittämään uudestaan, sillä sisään ei voi päästä, jos ei yritä! Ole siis sinnikäs! 

 

Lähetä kommentti

Anonyymit kommentit eivät ole sallittuja tähän viestiin. Kirjaudu sisään!