Huom! Tämä ei ole uusimman tapahtuman sivu. Uusimman tapahtuman sivustolle pääset tästä!

Usein kysytyt kysymykset

Yleiset

Kenelle Desucon on suunnattu?
Desuconin ja Desucon Frostbiten ydinkohderyhmää ovat 18 – 40 -vuotiaat aktiiviset anime- ja mangaharrastajat, jotka ovat kiinnostuneet anime- ja mangaohjelmasta. Desucon on suunnattu ihmisille, jotka haluavat uusia näkökantoja animen pohtimiseen ja käsittelyyn. Tapahtuman ikäraja on 18 vuotta.
 
Mihin lippurahat käytetään?
Desuconin suurimmat kuluerät ovat Sibeliustalon vuokra ja kunniavieraskulut. Rahaa kuluu niin Sibeliustalon tilavuokraan, Sibeliustalon henkilökunnan palkkoihin kuin kalustovuokriinkin. Kunniavieraiden osalta maksetaan lennot, majoitus, ruoat ja usein myös jonkinlainen esiintymispalkkio. Sen lisäksi rahaa kuluu Desuconin vapaaehtoistyöntekijöiden ruokkimiseen ja palkitsemiseen (mm. henkilökuntapaidat). Lipputuloilla myös ostetaan ja vuokrataan kalustoa conia varten, kuten esimerkiksi tuulettimia, videokameroita ja pakettiautoja kalustologistiikkaa ja kunniavieraskuljetuksia varten. Desuconin hankkimaa kalustoa, kuten radiopuhelimia ja videokameroita, myös lainataan muille coneille.
 
Ketkä Desuconia tekevät?
Desuconin taustalla vaikuttaa Kehittyvien conien Suomi ry, joka on yleishyödyllinen harrastusyhdistys. Yhdistyksen jäsenet ovat anime- ja mangaharrastajia ja heitä on noin 60. Vaikka yhdistyksen jäsenyys ei ole vastaavuuden edellytys, Desuconin vastaavat koostuvat suurimmaksi osaksi yhdistyksen jäsenistä. Sen lisäksi Desuconia ovat aina toteuttamassa reilut 300 vapaaehtoistyöläistä (ns. kuuttia, järjestyksenvalvojaa, esiintyjää, ohjelmanpitäjää ja tuomaria).
 
Kuinka paljon Desuconin tekemisestä maksetaan?
Ei yhtään mitään. Desuconin tekeminen on vapaaehtoistyötä, jota me teemme vapaa-ajallamme. Kulukorvauksia esim. bensakuluihin tai junalippuihin saatetaan maksaa vastaaville, jos conista jää rahaa yli.
 
Miksi Desuconin liput ovat niin kalliit verrattuna coniin X?
Desucon tai sen taustayhdistys Kehittyvien conien Suomi ry ei lähtökohtaisesti saa minkäänlaisia avustuksia tai alennuksia tilavuokrista kaupungilta (sillä Sibeliustalo ei ole Lahden kaupungin omistuksessa). Desuconin lipputuloilla ja myyntisalin myyjien pöytävuokratuloilla maksetaan koko tapahtuman kulut. 
 
Miksi lippuja on myynnissä vain tietty määrä?
Sibeliustalon paloturvallisuusraja on 4000 henkeä. Tätä enempää ei taloon saa ottaa ihmisiä. 4000 henkeä on kuitenkin laskettu niin, että talon kaikki tilat ovat samaan aikaan tasaisesti käytössä, mikä ei conissa käytännössä toteudu melkein koskaan. Toisaalta mikäli talossa on ihmisiä yli 3000, alkaa Sibeliustalo käydä ahtaaksi ja viihtyvyys laskee. Kolmanneksi, kaikki lipun ostaneet kävijämme mahtuvat taloon sisään samaan aikaan esimerkiksi Desusään yllättäessä, eikä ovia jouduta sulkemaan kävijöiltä.
 
Mikä on Desusää?
Desucon on useana vuonna kärsinyt conin aikana kaatosateista ja muutenkin huonosta säästä. Tätä sääilmiötä on sen huomiota herättävän tarkan ajoituksen vuoksi alettu ajoituksen osuessa conin kanssa päällekäin kutsua Desusääksi. Desucon Frostbitessä on myös koettu jopa -20 asteen pakkasia ja tällaisissa lämpötiloissa on tärkeää, että kenenkään ei tarvitse olla ulkona.
 
Miksi ette tarjoa yhden tai kahden päivän lippuja?
Desucon on koko viikonlopun tapahtumakokonaisuus. Lisäksi kävijämäärän kontrollointi vaikeutuisi (ks. ylempi kohta), kun täytyisi pitää kirjaa useammanlaisista lipuista.
 
Miksi Desucon on K18-tapahtuma? Syrjittekö tarkoituksella nuorempia animeharrastajia?
Ikäraja mahdollistaa tapahtuman osalta asioita, joita alaikäisten oleminen tapahtumassa estää. Ikärajalla varmistetaan se, että ohjelmanpitäjien ei tarvitse sensuroida itseään tai luennon sisältöä häveliäisyyssyistä. Sen lisäksi ikäraja mahdollistaa myös anniskelualueen pitämisen paikan päällä. Merkittävin muutos on kuitenkin ikärajan rauhoittava vaikutus tapahtuman yleistunnelmaan, mistä täysi-ikäiset kävijät ovat pitäneet.
 

Tilat

Sibeliustalo on liian pieni Desuconille, miksette vaihda paikkaa?
Desuconin siirtämistä on pohdittu jo vuodesta 2010 alkaen. Suomessa on kuitenkin valitettavan vähän yli 3000 ihmisen tiloja, jotka sopivat Desuconin kaltaisen tapahtuman järjestämiseen. Suomen suurin kongressikeskus on Tampereen Tampere-talo, joka on kuitenkin jo Traconin paikka. Helsingin keskustan Finlandia-talo ja Musiikkitalo ovat nekin hyviä tiloja, mutta tilavuokra on huomattavasti Sibeliustaloa korkeampi ja esimerkiksi Finlandia-talossa jokaisesta tuolista ja sähköjohdosta pitää maksaa erikseen.
 
Kongressikeskusten lisäksi olisi mahdollista siirtää Desucon myös messukeskukseen. Helsingin messukeskus on tilana suuri, mutta se muuntuu huonosti Desuconin tarpeisiin. Samoin on esim. Lahden messujen messukeskuksen ja Jyväskylän paviljongin suhteen. Kaikissa messukeskuksissa on kyllä hallimaista oleskelutilaa, mutta niistä puuttuu muun muassa Desuconin cosplaykisojen ja show-ohjelman vaatima kunnollinen esiintymislava. Lisäksi messukeskuksen muuntaminen conipaikaksi vaatii yleensä huomattavasti enemmän työvoimaa ja messukeskukset ovat kalliita tapahtumapaikkoja. Messukeskukseen siirtyminen nostaisi todennäköisesti lipun hintaa huomattavasti.
 
Myöskään koulutiloihin siirtyminen ei ole mahdollista. Yli 3000 oppilaan tarpeita vastaavia koulutiloja ei ole Suomessa (Suomen suurimmassa lukiossa opiskelee vain yli 1000 oppilasta ja yliopistot ja AMK:t on yleensä hajautettu useampiin rakennuksiin) ja näissä on usein rajoituksia myyntipöytien järjestämiselle.
 
Yksi syy Sibeliustaloon jäämiselle on myös se, että sekä kävijöillemme että järjestäjille Sibeliustalo = Desucon. Desuconeja on järjestetty kymmenen kertaa Sibeliustalossa, järjestäjätiimi tuntee tilat, Sibeliustalon henkilökunta tuntee desuconilaiset ja kaikki toimii vuosi vuodelta paremmin. Miksi haluaisimme korjata tilan, jossa ei ole mitään vikaa?
 
Miksi Desucon haluaa pitää tapahtuman pienenä, vaikka lippuja selvästi menisi enemmänkin?
Katso edellinen vastaus. Desuconin vastaavat haluavat tehdä 3000 kävijän tapahtumaa, koska isomman tekeminen vaatisi enemmän työntekijöitä ja enemmän jaksamista kaikilta, eikä sopivia tiloja yksinkertaisesti ole. Lisäksi Desuconeja järjestetään vuosittain kaksi, kun taas muita coneja on vuodessa vain yksi. Kahden 5000 kävijän conin järjestäminen olisi liian raskasta vapaaehtoistyötä.
 
Miksi Desuconissa on niin vähän istumapaikkoja?
Istumapaikkoja Desuconista löytyy Metsähallin järvenpuoleiselta sivulta ja parvien alta. Yritämme parhaamme mukaan lisätä istumapaikkoja aina tilaisuuden salliessa.
 
Miksi Frostbitessä on vielä Desuconiakin vähemmän istumapaikkoja?
Desucon Frostbitessä on käytössä lisänarikka joka vie tilaa järvenpuoleisen sivun istumapaikoilta. Yritämme parhaamme mukaan lisätä istumapaikkoja aina tilaisuuden salliessa.
 
Missä on Metsähalli?
Metsähalli on Sibeliustalon isoin tila varsinaisen pääsalin lisäksi. Metsähalli on se tila, jossa on isot lasiseinät Vesijärven suuntaan sekä kaupungin suuntaan. Metsähalli on se tila, jossa on pyöreä infokoppi ja pääsalin parville vievät portaat.
 
Miksen voi istua käytävillä/portaissa?
Kulkuväylien tukkiminen alentaa kävijäviihtyvyyttä huomattavasti, kun kulku hidastuu. Sen lisäksi käytävillä ja portaissa istuksivat ihmiset ovat myös turvallisuusriski, kun näihin voi oikeasti väentungoksessa kompastua ja kaatua.
 
Minne roskat kuuluisi viedä? (etenkin pitsalaatikot ja Ramune-pullot)
Roskat tulee laittaa alueella oleviin roskakoreihin. Pitsalaatikot laitetaan roskisten läheisyydessä olevien päälle tai roskapönttöjen päälle. Pulloja varten on erillinen pulloroskis infon vieressä kerätään infossa, ja niitä voi laittaa infon läheisyydessä olevaan pullonkeräykseen.
 

Ohjelma

Miksi conin ohjelma painottuu niin paljon animeen ja mangaan?
Kun Desuconin tekeminen alkoi vuonna 2008, Suomesta puuttui täysin tapahtuma, joka tarjoaisi ohjelmaa nimenomaan animesta ja mangasta kiinnostuneelle harrastajalle. Desucon luotiin tähän tarpeeseen ja haluaa vielä 14 vuoden jälkeen palvella niitä harrastajia, joille anime ja manga ovat tärkeitä asioita, joista haetaan elämyksiä ja oppia.
 
Miksi ohjelmassa ei ole mitään länsimaalaisesta viihteestä, k-popista, japanilaisesta muodista, pullipeista tai aiheesta X?
Mikään esimerkkikysymyksen aiheista ei liity suoraan animeen, mangaan tai japanilaiseen populaarikulttuuriin. Länsimaalaista viihdettä on käsitelty jo vuosia Finnconissa ja Ropeconissa. Japanilaisen muodin esittelyä varten on puolestaan Hellocon, jonne voi lolitatyylien lisäksi ehdotella varmasti myös muita muotinäytöksiä. Perinnekulttuuriaiheet ovat puolestaan sellaisia, että niitä voidaan käsitellä Desuconissa ns. sivuohjelmana eli työpajoina ja keskustelupiireinä. Jos jonkin aiheen sopiminen Desuconiin herättää pohdintaa, kannattaa asiasta kysyä maililla ohjelma@desucon.fi
 
Miksi Desuconista ei oikein löydy aloittelijalle sopivaa ohjelmaa?
Desuconin ohjelmaa ei ole suunnattu animeen ja mangaan vasta tutustuville, vaan niille henkilöille, jotka haluavat syventää harrastustaan, löytää uusia näkökulmia suosikkisarjoihinsa, pohtia ilmiöitä japanilaisen viihteen kautta ja saada uutta katsottavaa ja luettavaa. Desuconin ohjelma ei pyri vain opettamaan, vaan haluaa kannustaa ajattelemaan. Toinen syy on se, että Desuconin ohjelmanpitäjät ovat monesti jo ylittäneet aloittelijatason eivätkä halua pitää tällaista ohjelmaa.
 
Miksi suosikkisarjastani ei ole ohjelmaa?
Ensimmäinen syy tähän on se, että kukaan ei ole tarjonnut suosikkisarjastasi ohjelmaa. Desuconin ohjelma valitaan ohjelmanpitäjien tarjoamien ideoiden joukosta ja kaikista sarjoista ei koskaan tarjota ohjelmaa. Toinen syy on se, että osasta sarjoja on jo pidetty kattavaa puheohjelmaa Desuconissa eikä uudelle ohjelmalle ole tarvetta. Jotkut sarjat ovat myös sellaisia, että niistä on alkuajatuksen jälkeen vaikeaa saada onnistunutta puheohjelmaa. Voit myös itse tarjota puheohjelmaa suosikkiaiheestasi!
 
Miksi suosikkiohjelmani ovat päällekäin?
Desuconin ohjelmakartta pyritään rakentamaan mahdollisimman tasapainoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kahta yhdestä sarjasta kertovaa luentoa ei laiteta mahdollisuuksien mukaan toistensa päälle ja että manga-, cosplay- tai peliteemainen ohjelma hajaantuu karttaan tasaisesti. Monesti myös ohjelmanpitäjillä on aikatoiveita, jotka pyritään toteuttamaan. Onneksi suuri osa Desuconin puheohjelmasta kuvataan ja laitetaan nettiin, joten voit katsoa näkemättä jääneet ohjelmat jälkikäteen.
 
Miksi ette hyväksy ohjelmauusintoja esim. sarjasta X?
Desuconissa halutaan tarjota mahdollisimman paljon uusia ohjelmia ja tuoreita ajatuksia yleisölle ja samoista aiheista puhuttaessa kierretään aina tiettyjä teemoja. Esimerkiksi Touhou-pelisarjasta on puhuttu yleisen esittelyluennon, pelisarjan fandomia käsittelevän luennon ja pelimekaniikkaa käsittelevän luennon verran, joten aiheesta on vaikea keksiä mitään uutta sanottavaa. Sama koskee myös ikisuosikki Pokemonia.
 
Miksi työpajoissa sallitaan ohjelmien kierrätys, eikö tämä ole epäreilua? 
Työpajaohjelmaan mahtuu yleensä vähemmän kävijöitä kuin luennoille eikä tämäntyyppistä ohjelmaa ole tarkoitettu uusien ideoiden käsittelyyn vaan tekemiseen ja oppimiseen. Siksi työpajaohjelmia uusitaan. Esimerkiksi shibari-työpaja on ollut mukana Desuconissa jo kesästä 2009 alkaen ja ohjelman ilmoittautuminen menee aina parissa päivässä täyteen. Ohjelman uusiminen riippuu myös ohjelmanpitäjistä - jos pajaa pitänyt ei enää halua pitää pajaa, se luonnollisesti poistuu Desuconin ohjelmasta.
 
Miten ohjelmakartta kootaan?
Ohjelmakartta kootaan yleensä 2 – 3 kuukautta ennen conin alkua maililla, Twitterissä,Slackissa, Discordissa ja muiden kanavien kautta tulevien ohjelmatarjousten pohjalta.  Ohjelmakartasta pyritään aina saamaan mahdollisimman tasapainoinen kokonaisuus, josta löytyy ohjelmaa niin animesta ja mangasta kuin peleistä ja cosplaystäkin. Yksittäisiä sarjoja käsitteleleviä ohjelmia on vain tietty osa ohjelmakartasta. Lisäksi ohjelmakarttaa koostetteaessa on tärkeää, että kartalta löytyy mahdollisimman erilaisia ohjelmia eli luentoja, paneeleita, työpajoja, show-ohjelmaa, keskustelupiirejä ja muuta tekemistä.
 
Miksi ohjelmat loppuvat yleensä 15 min ennen ohjelmakartassa näkyvää aikaa?
Ohjelmat loppuvat yleensä 15 min ennen karttaan merkittyä päättymisaikaa, koska haluamme tarjota ohjelmanpitäjille mahdollisuuden rauhalliseen aloittamiseen ja yleisölle hetken käydä juomassa tai vessassa. Lisäksi 15 minuuttia lisäaikaa on tarpeen, sillä moni haluaa vaihtaa ohjelmien välillä ohjelmasalia eivätkä salit ole vierekkäin.
 
Miksi pääsalissa on ohjelmakartan mukaan niin paljon tyhjää? Eikö salissa voisi pitää ohjelmaa?
Pääsali on luento-ohjelmaa ajatellen hyvin hankala paikka. Suurella lavalla esiintyminen vaatii puhujalta karismaa ja hyvää ääntä ja vain harva pystyy oikeasti ottamaan salissa istuvan yleisön haltuunsa.
 
Lisäksi, vaikka pääsalissa näyttää ohjelmakartan perusteella olevan tyhjää, salissa on yleensä erilaisia harjoituksia lähes koko conipäivän ajan. Muun muassa cosplaykilpailuita harjoitellaan yli kuuden tunnin ajan viikonloppuna ja kunniavieraan ohjelmakin käydään läpi. Harjoittelua tehdään myös AMV-kisan ja päättäjäisohjelman osalta.
 
Miten ohjelmanpitäjäksi pääsee?
 
Helpoin tapa päästä ohjelmanpitäjäksi Desuconiin on laittaa mailia osoitteeseen ohjelma@desucon.fi ja tarjota ohjelmaansa osaksi Desuconia. Ohjelmavastaavan kanssa käydyn keskustelun jälkeen ohjelmasi joko hyväksytään tai ei hyväksytä osaksi ohjelmakarttaa. Jos olet pitänyt jo jossain muussa conissa ohjelmaa, kannattaa siitä mainita.
 
Millä perusteilla ohjelmanpitäjät valitaan?
Ohjelmanpitäjän ensisijainen valintaperuste on tarjotun ohjelma-aiheen kiinnostavuus ja sopivuus Desuconiin. Jos ohjelmaidea käsittelee mangaa, animea tai muuta populaarikullttuurin ilmiötä pintapuolista syvemmällä tasolla eikä samasta aiheesta ole ollut ohjelmaa aiemmin, on ohjelma yleensä toivotettu tervetulleeksi osaksi Desuconin ohjelmakarttaa. Välillä ohjelmavastaava pyytää tarkennuksia aiheeseen ja tekee lisäkysymyksiä. Desuconin ohjelmanpitäjiksi valitaan niin aloittelevia kuin kokeneempiakin ohjelmanpitäjiä.
 
Miten ohjelmanpitäjiä ohjeistetaan tekemään ohjelmaa? 
Desuconissa ohjelmaa pitäville on tarjolla erilaisia ohjelmanpito-oppaita, joissa opastetaan ohjelmaslidejen tekoon, oman aiheen syvällisempään pohdiskeluun ja ohjelmakuvausten luontiin. Aloittelevien ohjelmanpitäjien kanssa käydään läpi ohjelman runko ja keskustellaan aiheiden syventämisestä ja laajentamisesta. Apu on hyvin yksilöllistä, mutta sitä on tarjolla jatkuvasti. Desuconin ohjelmanpitäjä ei jää yksin ohjelmanteon kanssa. Kaikki ohjelmanpitäjän toiveet ja ohjelmaan liittyvät tarpeet pyritään toteuttamaan.
 
Millaisia etuja ohjelmanpitäjä saa?
Ohjelmanpitäjän edut vaihtelevat ohjelman tyypistä ja conista riippuen. Yleensä puheohjelmaa pitävät saavat keskustelupiirejä ja työpajoja vetäviä enemmän etuja, sillä luentoja tehdään sen 1,5 h puhumisen lisäksi yleensä 10-50 tuntia ennen conia.  Kaikki ohjelmanpitäjät saavat kuitenkin ilmaisen sisäänpääsyn tapahtumaansa ja lounaan jokaista pitämäänsä ohjelmaa kohtaan. Lisäksi ohjelmanpitäjien on mahdollista yöpyä Sibeliustalolla. Tarkemmista eduista ilmoitetaan ennen jokaista conia.

Kunniavieraat

Kuka päättää kunniavieraista? Voinko toivoa kunniavieraita?
Desucon ottaa aina kunniavierasehdotuksia vastaan esimerkiksi Facebookin, Twitterin, Desu-blogin tai sähköpostin kautta. Ehdotusten lisäksi Desuconin kunniavierastiimi pohtii sopivia vieraita keskenään sekä yhdessä muiden vastaavien kanssa. Keskustelujen perusteella päätetään sopivista ehdokkaista, joita voisi pyytää vieraaksi Desuconiin.
 
Miksi suosikkini ei ole Desuconissa kunniavieraana?
Desuconissa käy useimmiten vain yksi tai kaksi vierasta kerrallaan, joten on suuri todennäköisyys että vieraat eivät aina satu olemaan omia suosikkeja. Pyrimme kuitenkin tuomaan Desuconiin nimekkäitä henkilöitä joiden meriiteistä löytyy paljon Suomessa suosittuja sarjoja. Lisäksi kesän Desuconin lisäksi on nykyisin myös Desucon Frostbite, joten kunniavieraita tulee vuodessa hieman useammin. Parhaiten voit itse vaikuttaa vierasvalintoihin antamalla meille vierasehdotuksia.
 
Kuka suunnittelee kunniavierasohjelman? 
Vierasohjelmiin osallistuu useita ihmisiä: ensin päätetään vastaavien kesken kunniavierasohjelmien määrä, sen jälkeen kunniavierasvastaava etsii halukkaita ja vieraista kiinnostuneita henkilöitä suunnittelemaan ohjelmien rakenteen ja sisällön. Koko ajan pidetään myös tiivistä yhteyttä Japaniin ja kysellään kunniavieraiden toivomuksia ja varmistetaan Suomen pään suunnitelmat.
 
Minulla on hyvä idea kunniavierasohjelmaan, kenelle voin kertoa ideani?
Desuconin kunniavierastiimi ottaa aina erittäin mielellään vastaan ideoita ja ehdotuksia kunniavieraiden ohjelmille! Parhaiten saat ideasi perille mailaamalla kunniavierasvastaavalle. Pyrimme huomioimaan kävijöiden ehdotukset ja toiveet mahdollisimman hyvin ja haluamme aina tehdä kävijöitä kiinnostavia vierasohjelmia, joten jos ideoita on, niistä kannattaa ehdottomasti kertoa.
 
Mitä kaikkea Desuconin kunniavieraat tekevät silloin kun eivät ole pitämässä ohjelmaa?
Puheohjelmien ohessa Desuconin kunniavieraat antavat lehtihaastatteluja ja nimikirjoituksia sekä käyvät syömässä. Vieraiden vapaa-ajankäyttö vaihtelee vieraan mukaan: osa haluaa käydä katselemassa Lahden tai Helsingin keskustaa, osa taas lepää, surffaa somessa tai tekee töitä. Kaiken aikaa myös kokoustetaan puheohjelmiin ja muihin esiintymisiin liittyen: konsertoivien vieraiden kanssa pidetään aina kunnollinen soundcheck, ja puheohjelmissa käytettävä tekniikka testataan ennen ohjelmaa. Kunniavieraat ovat usein piipahtaneet myös conin kaatajaisissa jos aikataulut antavat myöten.
 
Millä perustein kunniavieraiden tulkiksi pääsee?
Desuconin vierastulkeiksi otetaan japanin kielen opiskelijoita. Takuuvarmasti pääsee mukaan jos on suorittanut JLPT:stä tason N1, mutta myös N2-tason tulkkeja on ollut mukana avustamassa.
 
Montako tulkkia kuhunkin Desuun otetaan  ja mitä Desuconin tulkkien tehtäviin kuuluu?
Pääasiassa Desuconin kunniavieraiden tulkkauksen hoitavat nk. ohjelmatulkit sekä hengailutulkit. Ohjelmatulkkien tehtäviin kuuluvat viralliset tilanteet, kuten puheohjelmat, lehtihaastattelut sekä nimikirjoitustenjakotilaisuudet. Hengailutulkit huolehtivat kunniavieraista kaikkena muuna aikana, kuten ruokailutilanteissa ja vapaa-aikana. Myös varatulkkeja on yleensä paikalla vähintään yksi siltä varalta, että ohjelma- tai hengailutulkeille tulee viime hetken esteitä.
 
Olen opiskellut japania ja minua kiinnostaisi päästä tulkkaamaan Desuconin kunniavieraita. Miten voin ilmoittautua mukaan?
Jos olet suorittanut JLPT:stä vähintään tason N2, tervetuloa mukaan! Parhaiten homma käy kun lähetät sähköpostia kunniavierasvastaavalle ja kerrot hieman itsestäsi, kielitaidostasi ja siitä, millaisia tulkkitehtäviä hoitaisit mieluiten. Kannattaa ehdottomasti ilmoittaa itsestään jos taitoa ja intoa löytyy, tulkkikontakteja ei voi koskaan olla liikaa.
 
Mitä etuja kunniavieraiden tulkit saavat?
Desuconin kunniavierastulkit saavat työpanoksestaan pääosin samat edut kuin muutkin Desuconin järjestäjät, kuten ilmaisen sisäänkäynnin tapahtumaan sekä ilmaisen ruoan. Desucon kuitenkin korvaa myös tulkkien matka- ja majoituskulut jälkeenpäin, koska on ehdottoman tärkeää että tulkit pääsevät paikalle, sillä he ovat suuri osa kunniavieraiden matkan onnistumista.
 

Info

Voiko infossa ladata puhelimensa/Switchinsä:nsä/tablettitietokoneensa? Tarvitaanko siihen omaa laturia?
Kyllä voi. Infossa on tarjolla useampia erilaisia latureita, mutta myös oman laturin käyttäminen on sallittua.
 
Voiko info tilata taksin?
Info antaa mielellään ohjeet taksin tilaamiseen ja voi hätätapauksessa tilata taksin.
 
Voiko info kuuluttaa?
Info ei tee kävijäkuulutuksia ellei kyseessä ole hätätilanne.
   
Onko infolla paperia/kyniä/laastaria/särkylääkkeitä?
Info lainaa mielellään paperia ja kyniä ja laastariakin löytyy. Särkylääkkeitä voi tarjota vain Punaisen Ristin koulutettu henkilö.

Cosplay

Saako Desuconissa cosplayata?
Kyllä saa! Cosplay ei tietenkään ole pakollista, mutta niin järjestäjät kuin conikävijätkin nauttivat pukujen katsomisesta ja pukujen tekemisestä.
  
Miksi tuomaristossa on samoja ihmisiä?
Desuconin cosplaytuomareiksi valitaan pääasiassa ihmisiä, joilla on kokemusta cosplaysta ja jotka ovat itsekin osallistuneet ja kenties menestyneet cosplaykilpailuissa. Tällä pyritään varmistamaan, että jokainen puku tuomaroidaan oikein perustein - cosplaysta vähän ymmärtävä valitsee erilaisia pukuja kuin kokenut cosplayharrastaja.
 
Miksette pyydä mukaan cosplaykunniavieraita?
Desuconin kunniavieraat ovat animen ja mangan tekijöitä. Pelkästään kunniavieraskulut lohkaisevat ison osan pääsymaksuista, joten kansainvälisten cosplaykunniavieraiden lentoihin ja viihdyttämiseen ei haluta käyttää rahaa.
 
Miten cosplaytuomariksi pääsee? 
Cosplaytuomarit valitaan aiemmissa Desuconin kilpailuissa menestyneistä henkilöistä ja myös muissa tapahtumissa menestyneistä henkilöistä. Lisäksi tuomareita haetaan avoimen tuomarihaun välityksellä. Cosplaytuomarin pestiä voit kysyä cosplayvastaavalta, osoitteesta cosplay@desucon.fi.
 
Miksi cosplaypukuhuoneet ovat niin pienet?
Sibeliustalon kaikki tilat ovat jo käytössä ja neljä cosplaypukuhuonetta ovat kaikki mahdolliset tilat jotka cosplaypukuhuoneiksi liikenevät. 
 
Mitä kaikkea cosplaypukuhuoneesta löytyy?
Cosplaypukuhuoneista löytyy peilejä, silitysrauta- ja lauta, kuumaliimapistooli ja kuumaliimaa sekä cosplayensiapulaukku, jossa on mm. hakaneuloja, lankaa, liimoja ja hiuspinnejä. Lisäksi huoneissa on hiuslakkaa ja peruukkipää ja hiustenkuivaaja. Jos sinulla on lisäysehdotuksia cosplaypukuhuoneen ensiapulaukkuun, ole yhteydessä cosplayvastaavaamme osoitteessa cosplay@desucon.fi
 
Mistä cosplaykisan lippuja saa?
Cosplaykisojen liput lunastetaan Desuprofiilin kautta samana päivänä jona cosplaykisa on. Netissä tarjolla on lippuja permannolle ja parvelle 1. Parven 2 liput jaetaan paperisina infosta.  Lippujen jakoaika vaihtelee tapahtumasta riippuen.
 
Maksavatko cosplaykisan liput?
Eivät, liput ovat ilmaisia.
 
Kuinka monta ihmistä cosplaykisaa mahtuu katsomaan?
Sibeliustalon pääsaliin mahtuu noin 1150 katsojaa. 
  

Meidokahvila

 
Miten meidoksi pääsee?
Meidoksi pääsee avoimen meidohaun kautta, joka järjestetään muutama kuukautta ennen tapahtumaa. Meidojen ja butlereiden tulee olla yli 18-vuotiaita ja kyetä osallistumaan koulutuspäivään kun sellainen järjestetään. Muita kriteereitä tehtävään ei ole, vaan valinnat tehdään hakulomakkeiden pohjalta.
 
Miksi meidoilla ei ole tietynlaista persoonaa, esim. tsundere tai yandere?
Suomalaisessa kulttuurissa ei ole tapana esittää roolia asiakaspalvelutilanteessa. Hahmotyyppejä tuntematon asiakas saattaa loukkaantua esimerkiksi töykeästä tsunderemeidosta. Lisäksi luonteenpiirteiden teeskenteleminen on varsin vaikeaa toteuttaa hyvin kun harjoitteluaikaa on vähän ja kaikki tekevät palvelua vapaaehtoistyönä vain muutaman tunnin ajan. Annetaan meidojen ja butlereiden olla omia itsejään, ehkä joku paljastuu tsundereksi?
 
Miksi meidokahvilassa ei ole erilaisia esityksiä?
Esitysten järjestämistä pohditaan!
 
Miksi meidokahvilassa on niin kallista?
Meidokahvilan hinnat ja tarjolla olevat ruoat määräytyvät Sibeliustalon ravintolan Kanrestan toimesta. Kahvilan tulee noudattaa Kanrestan asettamia hintoja.
 
Voisiko meidokahvilan somistuksesta tehdä söpömpää?
Voi! Jos sinulla on ehdotuksia meidokahvilan koristeluun liittyen, ota yhteyttä meidokahvilavastaavaamme osoitteeseen kahvila@desucon.fi 
 
Miksi meidokahvila on niin vaikea löytää (tai) missä meidokahvila sijaitsee?
Meidokahvila sijaitsee ravintola Lastun nurkassa. Jatkossa kahvilaan laitetaan kulkuohjeet, jotta kahvilan löytäminen helpottuu.

Taidekuja

 
 Miksi Taidekujaa ei siirretä isompaan paikkaan?
Kaikki tilat ovat jo conin tehokkaassa käytössä. Tilavimmat tilat ovat kenties ohjelmasalit, mutta ohjelmapainotteisessa tapahtumassa tilaa ei tietenkään viedä ohjelmalta eli tapahtuman pihviltä.
 
Miksi taidekujalaisten pitää maksaa sekä pöydästä että conin sisäänpääsystä?
Koska myyjät ovat tasa-arvoisia kävijöiden kanssa ja päivän taidekujalla myyminen mahdollistaa myös coniin tutustumisen loppuviikonlopuksi. 
 
Voiko taidekujalainen vuokrata myyntipöytää myyntipöytäsalista?
Voi, jos kokee sen olevan esimerkiksi tavoitellulle kohdeyleisölle sopivampi paikka, taidekujalainen on perustanut mahdollisesti jo oman pienyrityksensä tai jos se vain tuntuu sopivammalta.

Pelihuone  

Miksi pelisalissa on niin huono ilma?
Huoneen ikkunoita ei fyysisesti pysty avaamaan. Lisäksi huoneessa oleskelee jatkuvasti suuri määrä ihmisiä, ja koko komeuden kruunaa jatkuvasti päällä oleva huomattava määrä televisioita, konsoleita ja tietokoneita. Nämä lämmittävät huoneen ilman nopeasti melko tukahduttavaksi. Asiaa on pyritty parantamaan taktisesti sijoitetuilla tuulettimilla viime vuosien aikana.
 
Saako pelisaliin ehdottaa peliä X?
Tottakai saa. Menneissä tapahtumissa ihmiset ovat myös tuoneet omia laitteitaan paikalle - näistä emme toisaalta ota minkäänlaista vastuuta, ymmärrettävistä syistä.
 
Järjestäänkö pelisalissa turnauksia?
Kyllä järjestetään! Pelisalin pääpaino ei kuitenkaan ole turnauksissa, vaan tarjota mukavaa tekemistä silloin, kun ohjelmakartasta ei löydy itseä kiinnostavaa ohjelmaa.
 

Iltabileet


Maksaako Iltabileet?

Iltabileisiin pääsee sisälle Desuconin sen hetkisen tapahtuman rannekkeella, mutta tarvitset myös henkilöllisyystodistuksesi. Juomat maksavat normaalisti. Omien juomien tuominen lltabileisiin on kiellettyä.
 
Miten pääsen esiintyjäksi Iltabileisiin?
Iltabileisiin pääsee esiintyjäksi laittamalla hakemusta haun auki ollessa. Hakemuksessa suurin paino on siihen liitettävällä tyylinäyteellä, jonka perusteella esiintyjät yleensä valitaan. Myös muiden hakemusten laatu vaikuttaa valintaan ja esiintyjistä kerätään toimiva kokonaisuus. Ihan vain kiinnostunutkin voi aina myös tiedustella mahdollisuuksista ja tulevaisuuden toivomuksista esimerkiksi sähköpostitse osoitteesta iltabileet@desucon.fi.
 
Miksi Iltabileet ovat usein Möysän Musaklubilla, eikä esimerkiksi Metsähallissa?
Iltabileiden tilat valitaan Lahden tarjonnan perusteella. Tällä hetkellä Möysän Musaklubi sattuu olemaan sopivin paikka koon ja tekniikan osalta. Valitettavasti Metsähallissa Iltabileet häiritsevät kovaäänisen luonteensa vuoksi liikaa muuta coniliikennettä, kuten ohjelmia ja Sibeliustalossa nukkuvia ihmisiä.
 
Mitä teen, jos minua häiritään Iltabileissä?
Jos joudut häirinnän kohteeksi, älä epäile olla kääntymättä JV:n puoleen. Myös todistaessasi häiritsevää käytöstä, ilmoithathan siitä välittömästi henkilökunnalle tai Iltabiletiimille. Näin asiaan voidaan reagoida mahdollisimman nopeasti.
 
Onko Iltabileissä rauhallista paikkaa?
Iltabileet ovat pääasiassa meluisa bile- ja tanssitapahtuma, mutta pyrimme aina järjestämään rauhallisemman alueen keskustelua varten. Esimerkiksi Möysässä tällainen alue oli musaklubin yläkerrassa.
 
Esteettömyys
Iltabileiden paikka vaihtelee, mutta esimerkiksi Möysän Musaklubilla pääsee liikkumaan pyörätuolilla kohtuullisesti. Möysässä on kuitenkin paljon esimerkiksi portaita, joten kannattaa olla yhteydessä etukäteen iltabileet@desucon.fi.
 

Desuconin tekijäksi

 
Miten pääsen Desuconin vastaavaksi?
Olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai ottamalla yhteyttä sen hetkisiin vastaaviin. Vastaavaksi pääsy riippuu myös siitä, mitä osaat ja millainen asenne sinulla on. Kahvilanpyörityskokemus auttaa kahvilavastaavaksi pääsemiseen, KTM:n paperit helpottavat talousvastaavaksi pääsemistä jne. Mitään koulutus- tai pätevyysvaatimuksia vastaaville ei kuitenkaan ole, vaan asenne merkitsee huomattavasti enemmän. Samoin kyse on myös siitä, miten hyvin istut tiimiin ja onko vastaavatiimissä sillä hetkellä tarvetta sinun osaamisellesi. 
 
Mitä vastaavan tehtävään kuuluu?
Vastaava on tittelinsä mukaisesti vastuussa omasta osa-alueestaan conissa. Vastaavien tehtäviin kuuluu laatia suunnitelma oman vastuualueensa tekemisistä ja toteuttaa ko. suunnitelmaa. Vastaavan ei tarvitse toteuttaa jokaista toimenpidettä itse henkilökohtaisesti, mutta hän kuitenkin vastaa siitä, että toimenpiteet toteutetaan. Vastaavat ovat tekemisistään vastuussa pääjärjestäjälle, joka osaltaan ohjaa vastaavien työskentelyä.
 
Miten tekniikkatiimin työvoima valitaan?
Tekniikkatiimiin haetaan työvoimahaun kautta. Selosta taitosi mahdollisimman tarkasti, jotta tekniikkavastaamme osaa valita juuri sinut.
  
Miten kuuttivalinnat tehdään? Onko joku erityistaito, jonka osaaminen helpottaa kuutiksi pääsemistä?
Valinnat tehdään työvoimahaussa tehtyjen hakemusten perusteella. Haku aukeaa yleensä muutama kuukausi ennen conia ja on auki pari viikkoa. Hakemus tehdään lomakkeella, jossa pääset kertomaan niin itsestäsi, tehtävistä joista olet kiinnostunut kuin myös mahdollisesta erityisosaamisestasikin. Hakemus kannattaa täyttää huolella sillä työvoimavastaava tekee arvionsa sinusta usein vain tämän perusteella! Esimerkiksi tekstisi kieliasu on tämän vuoksi tärkeä olla kunnossa, joten luethan hakemuksesi kertaalleen läpi ennen sen lähettämistä.
 
Kuinka monta työtuntia kuutin tulee tehdä?
Kuutit tekevät Desuviikonlopun aikana 12 h töitä. Omiin työvuoroihinsa saa vaikuttaa.
 
Mitkä ovat kuuttien edut?
Kuutit saavat ilmaisen pääsyn coniin, tapahtuman T-paidan, lounaat kaikille työpäivilleen, mahdollisuuden majoittua conin lattiamajoituksessa ja oikeuden käyttää työvoiman taukotilaa ja osallistua conin kaatajaisiin.
 

Muut

 
Kuka päättää animehuoneen ohjelman? 
Animehuoneen ohjelma on ohjelmavastaavan vastuulla ja teknisestä toteutuksesta vastaa tekniikkavastaava. Desuconin ohjelmavastaavan tehtäviin kuuluu olla selvillä animen trendeistä ja hän valitsee näiden tietojensa pohjalta listan sarjoja, jotka ovat tuttuja sekä myös sarjoja, joita kaikki eivät ole katsoneet. Animehuoneeseen voi myös toivoa ohjelmaa, mutta tätä tapahtuu harvemmin. 
 
Miksi palautelomakkeessa kysyttiin viimeksi luettua mangaa, viimeksi katsottua animea ja sitä, mitä cosplayasi conissa?
Kysymysten vastauksien pohjalta nähdään, millaiset sarjat Desuconin kävijöitä kiinnostavat. Näitä tietoja käytetään tulevaisuudessa esimerkiksi ohjelmakartan ohjelmia valittaessa. Jokaisesta vastauksesta on hyötyä.
 
Miksi Sibeliustalolla ei ole julkisessa käytössä olevaa mikroa, jossa voisi lämmittää ruokaa?
Sibeliustalon ravintolapalvelu Restel ei valitettavasti salli tätä.
 
Miksi Desuconin jälkeen on aina niin hankala mahtua junaan tai bussiin?
Desucon tiedottaa olemassaolostaan mm. VR:ää ja Matkahuoltoa. Emme kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, miten yhtiöt ilmoituksiin reagoivat. Suosittelemmekin varaamaan matkaliput hyvissä ajoin, jotta yllätyksiltä conista lähtiessä välttyisi.
 
Mitä conin löytötavaroille tapahtuu?
Tietoa päivitetään!
 
Kannattaako majoitukseen ottaa moottorilla täytettävää ja tyhjennettävää ilmapatjaa?
Sellaisen voi ottaa, mutta sen täyttäminen ja tyhjentäminen pitää tapahtua kaukana muista nukkujista. Tavallinen patja ei varmasti häiritse kanssa majoittujia. 
 
Miksi lattiamajoitus ei aukea aikaisemmin kuin alkuillasta?
Lattiamajoituspaikka pitää ennen aukeamistaan laittaa valmiiksi (opasteet esille, nukkumistilojen tyhjennys tavarasta jne.) ennen kuin ketään voi päästää sisään. Yleensä majoituspaikkana toimii koulu, jonka oppitunnit aiheuttavat rajoitteita valmisteluiden aloituksessa.
 
Minkäasteista liian kylmä juomavesi on?
Riippuu ihmisestä!
 
Miksi maileihin ei vastata heti vaan vastausta joutuu joskus odottamaan pari päivää?
Desuconin vastaavat eivät tee conia täyspäiväisesti vaan lähes kaikki käyvät töissä tai opiskelevat tai tekevät töitä opiskelujen ohella. Sähköpostiviestejä ei välttämättä ehditä tarkastaa päivittäin, mutta vastaukset kaikkiin kysymyksiin pyritään antamaan mahdollisimman pian.
  
Mitä kanavia pitkin Desucon tiedottaa?
Desucon tiedottaa pääasiassa sivujensa, blogin, uutisten, lehdistötiedotteiden ja sosiaalisen median kautta. Desuconin Twitter-tili on @desukun ja englanninkielinen tili on @desukunENG. Facebookissa Desuconin löytää nimellä desudesucon.  Twitterin seuraajat saavat tiedotukset tuntia ennen Facebookia.
 
Mistä löydän parhaiten tietoa Desuconista?
Desuconin sivuilta ja blogista löydät kaiken olennaisen, conissa tarvittavan tiedon. Conissa tietoa löytyy helpoiten ohjelmalehdestä, joita jaetaan ilmaiseksi Sibeliustalolla ja infosta, jonka työntekijät on valittu neuvomaan conkävijöitä.
 
Mihin voin lähettää kehitysideani?
Osoitteeseen desucon@desucon.fi  tai frostbite@desucon.fi. Nämä osoitteet tavoittavat kaikki vastaavat. Vastaavien yhteystiedot löytyvät Vastaavat-sivulta, jos haluat kohdistaa palautteesi tarkemmin.