Desuconin cosplaykilpailuina esityskilpailu sekä perinteiset yksilö- ja paripukukilpailut!

Kirjoittanut
Rindalin

Kuva: Jenni Suominen

 

Cosplay on näyttävä ja viihdyttävä osa Desuconia, mutta ei suinkaan pakollista. Olet tervetullut nauttimaan ikimuistoisesta viikonlopusta Sibeliustalolla, olit sitten ihan tavallisissa vaatteissa tai minkä tahansa fandomin cosplayssa!

Tapahtumassa on käytössä cosplaypukuhuoneet kävijöille (naiset, miehet ja unisex) koko tapahtuman ajan. Pukuhuoneet löytyvät toisesta kerroksesta kuvauspisteen ja myyntipöytäsalin läheisyydestä. 

Pääsalin cosplayohjelmiin tarvitset maksuttoman paikkalipun! 

Paikkalippuja cosplaykisaan voi varata Desuconin nettisivujen kautta kisapäivänä. Lippujen varaaminen tapahtuu Desuprofiilin kautta ja lippuja voi varata maksimissaan 5 kappaletta. 

Mikäli huomaat, että et haluakaan osallistua kisakatsomoon, vapautathan lippusi järjestelmän kautta!

Invapaikkaliput ja parvella sijaitsevien paikkojen paikkaliput jaetaan infopisteeltä kisapäivänä.

 

Desuconissa järjestetään cosplaykilpailut Sibeliustalon isossa salissa tapahtumaviikonlopun lauantaina 15.6.2023. Luvassa on cosplayesityskilpailu ja perinteiset yksilö- ja paripukukilpailut, mutta juhlavuoden kunniaksi kisoihin sisältyy pieni twisti. 

Desuconin 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi cosplaykilpailuissa palkitaan myös parhaat nostalgia-asut ja esitys! Olet oikeutettu osallistumaan tähän palkintokategoriaan, jos hahmosi ja lähdemateriaali on julkaistu vuonna 2009 tai sitä ennen. Osallistuaksesi tähän kategoriaan sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta alla mainituista säännöistä poikkeavaa, vaan nostalgiapalkinnon voittajat valitaan jokaisesta kilpailukategoriasta. 

 

Cosplayesityskilpailu

Desuconissa nähdään monien toivoma cosplayesityskilpailu, jossa kilpaillaan parhaasta esityksestä. Kilpailun arviointi perustuu kilpailijan tekniseen toteutukseen ja esitykseen lavalla. Asut voivat siis olla ostettuja, valmisvaatteista tuunattuja tai kokonaan itse tehtyjä. 

Kilpailussa palkitaan kolme parasta esitystä.

 

Cosplayesityskisaan ilmoittautuminen

 • Kisaan ilmoittautuminen alkaa 1.3. klo 18:00
 • Kisaan ilmoittaudutaan tällä lomakkeella.
 • Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.3. klo 23:59

 

Hakemuksen lähetyksestä saat vielä Google Formsin oman vahvistusviestin. Mikäli Google Formsin automaattista vahvistusviestiä ei kuulu kolmen päivän sisällä, otathan yhteyttä suoraan cosplavastaavaan rindalin@desucon.fi

Esityskilpailun hakemuksessa pyydämme yleistietoja esityksestä ja sen toteutuksesta. Hakemusta ei tarvitse täyttää kiireellä, vaan sen täyttöön kannattaa käyttää hetki.

Jos hakijoita tulee enemmän kuin mitä kilpailuun voidaan ottaa, järjestetään esituomarointi.

Esituomaroinnissa Desuconin vastaavista koostuva raati valitsee potentiaalisimmat esitykset hakemusten perusteella. 

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viimeistään 7.4.2024 mennessä. 

 

Säännöt

 • Kilpailuun osallistutaan joko yksin tai ryhmässä. Ryhmän koko on 2-4 kisaajaa. Kaikki kisaajat kisaavat kuitenkin samassa kisassa, eli yksilö- ja ryhmäkategorioita ei ole erikseen.
 • Esityksen kesto saa olla minimissään 1 minuutti ja maksimissaan 3 minuuttia.
 • Kilpailuun ei voi osallistua esityksellä, jolla sama ryhmä tai kisaaja on sijoittunut aikaisemmin muussa kilpailussa.
 • Kilpailussa cosplayasuja ei arvioida erikseen ennakkotuomaroinnissa kilpailupäivänä. Pukuja kuitenkin arvioidaan yleisilmeeseen ja kokonaisuuteen sopivuuden perusteella. Pääpaino on hahmojen tunnistettavuudessa.
 • Tuomareille lähetetään ennen kilpailuja kirjallinen tiedosto, jossa kilpailija tai ryhmä voi kertoa esityksen tekoprosessista. Tästä tulee lisätietoja kilpailijoiden sähköpostiin valintojen jälkeen. 
 • Kilpailuun osallistuminen velvoittaa kilpailijaa osallistumaan ennen kilpailuja kuvaukseen valokuvauspisteellä sekä lavaharjoituksiin vastaavan ilmoittamalla aikataululla. 
 • Esityksessä olevien hahmojen tulee olla lisensoidusta lähteestä. Omat designit tai hahmot eivät ole sallittuja. Cosplayasun muokkaaminen esitykseen sopivaksi on sallittua, kunhan hahmo pysyy tunnistettavana. 
 • Lähdemaarajoituksia ei ole, ja lähde voi olla mistä tahansa sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta.
 • Puvusta on annettava referenssikuva hakemuksen yhteydessä. Vaikka ennakkotuomarointia paikan päällä ei ole, kilpailun tuomareiden on nähtävä, mihin hahmo perustuu ja onko hahmo tunnistettavissa.
 • Esityksessä saa käyttää apunaan erilaisia helposti siirrettäviä lavaproppeja. Lavaproppeja saa olla maksimissaan kolme. Lavapropiksi lasketaan propit, jotka lavakuutit kantavat lavalle esityksen alussa ja/tai lavalta pois esityksen jälkeen. Esimerkiksi arkku, jossa on sisällä muutama esityksen aikana esiin nostettava esine lasketaan yhdeksi propiksi.
 • Esityksen tulee olla itse käsikirjoitettu tai koreografioitu, eli valmista käsikirjoitusta esimerkiksi olemassa olevasta sarjasta ei saa käyttää. Olemassa olevan kohtauksen voi esittää uudella tavalla, muttei täysin toisintona alkuperäisestä lähteestä.
 • Lavalle ei saa kaataa jauheita, glitteriä tai nesteitä. Pienten höyhenten ja terälehtien käytössä pyydämme käyttämään harkintaa. Lähtökohtaisesti lavan sotkeminen tulee pitää minimissään ja kaikista lavalle mahdollisesti esityksen jälkeen jäävistä asioista tulee kertoa cosplayvastaavalle etukäteen.

 

Tekniset tiedot

 • Musiikin on suositeltavaa olla mp3-muodossa. 
 • Mikäli esityksessä on taustavideo, toimitathan taustavideon ja ääniraidan samassa tiedostossa. 
 • Suositellut resoluutiot videoille ovat laajakuva 16:9 1920x1080 tai 1280x720 ja FPS 50 tai FPS 25. Suositeltu lopullinen tiedostomuoto on MP4. Muita hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat AVI, WMV ja MOV. 
 • Valitsethan videolla käytettävän musiikin mahdollisimman parhaalla laadulla. 
 • Musiikkiraidalla tai taustavideolla ei ole tekijänoikeudellisia rajoituksia. Musiikin/videon alkuperämaalla ei ole rajoituksia eikä musiikin tarvitse olla Teosto-vapaata. Myös animen/pelin/elokuvan ääniraitaa ja kuvaa saa käyttää. 
 • Kilpailussa ei ole mikrofoneja käytettävänä. Taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat.
 • Lavaesitys ei saa aiheuttaa vaaraa yleisölle tai henkilökunnalle. Desuconin ja Sibeliustalon henkilökunnalla on oikeus keskeyttää tai kieltää esitys.

 

Kilpailuun osallistuvien tulee toimittaa valitsemansa musiikki/ääniraita/videotiedosto, tekniikka- ja valotoiveet cosplayvastaavalle 12.5.2024 klo 23:59 mennessä.

Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai linkkinä Google Drive -kansioon. Toimita taustanauha itsessään tai linkki osoitteeseen cosplay@desucon.fi.

Kilpailijat saavat sähköpostiin tarkemmat ohjeet ja linkit tekniikkatoiveiden palautukseen hakuajan sulkeuduttua. Lisätietoja tulee myös tuomareille annettavasta ennakkotietolomakkeesta esityksen tekoprosessiin liittyen.Paripukukilpailu

Parikilpailuissa kilpaillaan kädentaidoista eli kyseessä on pukukilpailu, johon osallistutaan yhdessä parin kanssa! Kilpailussa puvut arvioidaan yhdessä kokonaisuutena. Arvioinnissa otetaan huomioon pukujen tekninen toteutus, hahmouskollisuus sekä mahdollisten proppien tai armoreiden toteutustaidot. Kilpailussa ei ole esitystä, mutta voitte yhdessä miettiä hahmoille sopivan lavakävelyn sekä muutaman poseerauksen. 

Tuomaristo valitsee kolme parasta paria. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja käytettävät hahmot voi olla mistä tahansa lisensoidusta teoksesta, esimerkiksi sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. 

 

Säännöt

 • Kilpailuun osallistuminen velvoittaa kilpailijoita osallistumaan ennen kilpailuja ennakkotuomarointiin ja kuvaukseen valokuvauspisteellä sekä lavalla käyntiin kilpailun aikana vastaavan ilmoittamalla aikataululla. 
 • Hahmojen tulee olla lisensoidusta lähteestä. Omat designit tai OC-hahmot, eli omat fiktionaaliset hahmot, eivät ole sallittuja. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja hahmot voivat olla peräisin mistä tahansa teoksesta, esimerkiksi sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. 
 • Parin molempien osapuolten pukujen tulee olla samasta lähteestä.
 • Puvuista on annettava referenssikuva hakemuksen yhteydessä. Referenssikuvan tulee olla virallista kuvamateriaalia. Fanartit tai valokuvat puvuista eivät ole sallittuja. 
 • Kustomoitavat pelihahmot ovat sallittuja mikäli kisaajalla on tarkka referenssikuva hahmostaan. 
 • Pukujen pitää olla vähintään 80 % kilpailijoiden itse valmistamia. Kilpailuun osallistuvilla puvuilla ei myöskään saa olla sijoittunut aiemmin muissa kilpailuissa.  
 • Kilpailijoiden ei ole mahdollista valita omaa musiikkia lavalla oloon. Jokaisella parilla on kuitenkin lavalla noin 30 sekuntia aikaa lavakävelylle sekä poseerauksille.
 • Hakuajan ulkopuolella lähetetyt hakemukset hylätään automaattisesti. 
 • Kilpailijat valitaan hakemusjärjestyksessä. Lopuilla kilpailijoilla on mahdollisuus päästä peruutuspaikoille. Täytämme peruutuspaikkoja 5.5.2024 asti. Peruutuspaikoista olemme yhteydessä sähköpostitse.

 

Paripukukisaan ilmoittautuminen

 • Kisaan ilmoittautuminen alkaa 1.3. klo 18:00
 • Kisaan ilmoittaudutaan tällä lomakkeella.
 • Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.3. klo 23:59Yksilöpukukilpailu 

Kyseessä on perinteinen pukukilpailu, jossa kilpaillaan parhaista kädentaidoista. Arviointi perustuu pukujen tekniseen toteutukseen, istuvuuteen, materiaalivalintoihin, hahmouskollisuuteen sekä mahdollisten proppien tai armoreiden toteutustaitoihin. Kilpailu ei sisällä esitystä, mutta lavaosuudelle suosittelemme luomaan hahmouskollisen lavakävelyn sekä muutaman poseerauksen.

Tuomaristo valitsee kolme parasta kilpailijaa. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja hahmo voi olla mistä tahansa lisensoidusta teoksesta, esimerkiksi sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. 

 

Säännöt

 • Hahmon tulee olla lisensoidusta lähteestä. Omat designit tai OC-hahmot, eli omat fiktionaaliset hahmot, eivät ole sallittuja. Lähdemaarajoituksia ei ole, ja hahmo voi olla peräisin mistä tahansa teoksesta, esimerkiksi sarjasta, elokuvasta, pelistä tai kirjasta. 
 • Kilpailuun osallistuminen velvoittaa kilpailijaa osallistumaan ennen kilpailua ennakkotuomarointiin ja kuvaukseen valokuvauspisteellä sekä lavalla käyntiin kilpailun aikana vastaavan ilmoittamalla aikataululla. 
 • Puvuista on annettava referenssikuva hakemuksen yhteydessä. Referenssikuvan tulee olla virallista kuvamateriaalia. Fanartit tai valokuvat puvuista eivät ole sallittuja. 
 • Kustomoitavat pelihahmot ovat sallittuja, mikäli kisaajalla on tarkka referenssikuva hahmostaan. 
 • Puvun pitää olla vähintään 80 % kilpailijan itse valmistama. Kilpailuun osallistuvalla puvulla ei myöskään saa olla sijoittunut aiemmin muissa kilpailuissa.  
 • Kilpailijan ei ole mahdollista valita omaa musiikkia lavalla oloon. Jokaisella kilpailijalla on kuitenkin lavalla noin 30 sekuntia aikaa lavakävelylle sekä poseerauksille.
 • Hakuajan ulkopuolella lähetetyt hakemukset hylätään automaattisesti. 
 • Kilpailijat valitaan hakemusjärjestyksessä. Lopuilla kilpailijoilla on mahdollisuus päästä peruutuspaikoille. Täytämme peruutuspaikkoja 5.5.2024 asti. Peruutuspaikoista olemme yhteydessä sähköpostitse.
 • Kilpailupäivänä 15.6. järjestetään täydennyshaku infopisteellä klo 10:00-12:00, jos peruutuksia on tullut enemmänkin. 

 

Yksilöpukukilpailuun ilmoittautuminen

 • Kisaan ilmoittautuminen alkaa 1.3. klo 18:00
 • Kisaan ilmoittaudutaan tällä lomakkeella.
 • Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.3. klo 23:59
 • Täydennyshaku kilpailupäivänä 15.6. klo 10:00-12:00 Desuconin infopisteellä.

 

Tuomarit

Jokaista kilpailukategoriaa tuomaroi cosplayvastaavan valitsema tuomaristo. 

Tuomareiksi valitaan kokeneita cosplayharrastajia, joilla on kokemusta harrastuksesta jo monen vuoden takaa, jotka ovat kilpailleet aikaisemmin ja jotka ovat mahdollisesti myös toimineet tuomareina. Jokaisella heistä on erilaisia taitoja ja koulutuksia esitystaiteesta, teatterista, vaatetusompelusta tai muista käsityötaidoista.

Cosplaykilpailuiden tuomaristot julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

 

Aikataulu

 • Kilpailun haku aukeaa 1.3.2024 klo 18:00.
 • Kilpailun haku sulkeutuu 31.3.2024 klo 23:59.
 • Esityskilpailun esikarsinnan tulokset kilpailijoille viimeistään 7.4.2024.
 • Lipunmyynti aukeaa 17.4. klo 18:00.
 • Peruutuspaikoille yksilö- ja paripukukisaan otetaan kisaajia 5.5.2014 asti.
 • Tekniikkatoiveet lähetettynä cosplayvastaavalle 19.5.2024 klo 23:59.
 • Yksilöpukukisan täydennyshaku Desuconin infopisteellä 15.6. klo 10:00-12:00.
 • Kilpailupäivä ja palkintojenjako 15.6.2024. (Tarkan ajan löydät ohjelmakartasta.)

 

Pääsylippu

Kilpailuihin osallistuvilta vaaditaan pääsylippu tapahtumaan. Lipunmyynti tapahtumaan aukeaa 17.4. klo 18:00

Jos tulet valituksi kilpailuun, eikä sinulla ole tapahtumaan lippua, voit ostaa itsellesi normaalihintaisen pääsylipun. Olethan asiasta yhteydessä osoitteeseen cosplay@desucon.fiHenkilötietojen käsittely

Osallistujien henkilötietoja käsitellään ainoastaan Desuconin tapahtumajärjestäjien, cosplayvastaavan ja ylikuutin toimesta. Kilpailussa ilmoitetaan kisaajien nimimerkit sekä hahmon ja sarjan tiedot.

 

Ongelmatapauksissa tai kysymyksissä ota yhteyttä cosplayvastaavaan rindalin@desucon.fi

 

Varaamme oikeuden muutoksiin.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kenttään sana koulutyttöpuku. Tällä vältämme ilkeitä kommenttibotteja.
Et ole kirjautunut sisään Desuprofiiliin, joten kommenttisi lähetetään anonyyminä. Kirjaudu sisään!