Info

Tapahtuma

Desucon on Lahden Sibeliustalolla järjestettävä pääsymaksullinen animetapahtuma. Tapahtuma alkaa perjantaina kello 17 ja päättyy sunnuntaina kello 17, ja tapahtumaan on 18 vuoden ikäraja. Tapahtuma on loppuunmyyty!

Desuconin painopiste on laadukkaassa anime- ja manga-aiheisessa puheohjelmassa. Lisäksi Desuconissa nähdään myös japanilaisia alan kunniavieraita, cosplay- ja AMV-kilpailut, keskustelupiirejä, työpajoja ja muuta oheisohjelmaa.

Desuconin järjestää Kehittyvien conien Suomi ry. Tapahtuma järjestetään vapaaehtoistyönä harrastajavoimin, pilke silmäkulmassa mutta ammattimaisella otteella. Itse tapahtumassa mukana on yhteensä noin 400 vapaaehtoista siivoamassa, valvomassa järjestystä, rakentamassa, purkamassa, valokuvaamassa, neuvomassa ja auttamassa sekä pitämässä ohjelmaa. 

Yhdistys on voittoa tavoittelematon organisaatio ja tapahtuman tuotot käytetään seuraavien desutapahtumien järjestämiseen. 

Liput

Desucon 2024 on pääsymaksullinen tapahtuma. Tapahtumaan myydään yhteensä 2900 koko viikonlopun lippua.

Tapahtuma on loppuunmyyty! 

Tapahtumalipun hinta on 37 €. Tilausraja on 5 lippua/tilaus. Liput ostetaan Desukaupasta.

Tutustuthan lipunoston ohjeisiin ja kaupan ehtoihin.

Lipunlunastus tapahtumassa

Lipunlunastus on auki perjantaina klo 15:30-21:00 ja lauantaina klo 10:00-15:00 Sibeliustalon aulassa. Muina aikoina rannekkeen vaihto onnistuu Metsähallin infopisteellä.

Majoitus

Järjestäthän hyvissä ajoin itsellesi majoituksen Desuconin ajaksi! Sibeliustalolla majoittuminen ei valitettavasti ole mahdollista.

Lattiamajoitus järjestetään Lahden Kristillisellä koululla osoitteessa Teinintie 4. Majoituksen hinta on 12 e/yö. Otathan huomioon, että tarvitset majoitukseen omat yöpymisvälineet ja kaikki majoitustilat ovat sekamajoitustiloja. Desubussia ei ole kesän tapahtumassa. Lattiamajoitus aukeaa perjantaina klo 17 ja on auki lauantaihin klo 11 asti. Lauantaina klo 11-18 majoituspaikka on suljettuna. Sunnuntaina majoitus sulkee ovensa lopullisesti klo 11. 

 Lattiamajoitus on loppuunmyyty

Myytyihin lattiamajoituksiin sovelletaan Desuconin kaupan ehtoja. Tutustuthan ehtoihin huolellisesti ennen ostoa. 

Jos sinulla on jotain kysyttävää majoituksesta, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen majoitus@desucon.fi.

Lahdesta löytyy myös useampia hotelleja, mm. Sokos Hotel Lahden Seurahuone, Greenstar Hotel Lahti, Forenom, Scandic Lahti City, Patria Hostel, Opiston Kunkku sekä Mukkulan kartano. Lisäksi autollisille kävijöillemme suosittelemme Messiläähotelli TallukkaaVierumäkeä ja Pajulahtea. Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy myös täältä.

Myös valmiiksi kalustettuja asuntoja on mahdollista vuokrata. Niitä tarjoaa esimerkiksi Lahden Talot.

Tapahtumapaikka ja saavutettavuus

Desucon on alusta asti järjestetty ja järjestetään tutussa Lahden Sibeliustalossa, joka valittiin 2007 yhdessä Tampere-talon kanssa Suomen parhaaksi kongressikeskukseksi. Suurimmaksi osaksi puusta ja lasista rakennettu kongressi- ja konserttikeskus valmistui vuonna 2000, ja siellä on pidetty tapahtumia EU-maiden epävirallisista huippukokouksista pelimessuihin.

Talon näyttävimpiin piirteisiin kuuluvat 1150-paikkainen pääsali ja 1000 neliömetrin kokoinen lämpiö, Metsähalli. 200 metrin säteellä talosta sijaitsee useita viheralueita, ja sen viereisestä satamasta löytyy useita ravintolalaivoja. Rakennuksessa on avoin WLAN, kuten myös suurimmassa osassa muuta kaupunkia rautatieasema mukaanlukien. Sibeliustalo on tapahtumapaikkana esteetön, voit lukea lisää esteettömyydestä täältä.

Sibeliustalon ympäriltä löytyy parkkipaikkoja autoilla saapuville kävijöille. Desuconissa 2024 parkkipaikkojen käyttöön vaikuttaa yhtä aikaa järjestettävä pyöräilytapahtuma. Käy lukemassa lisätietoja täältä.

 

Turvallisuus ja yhdenvertaisuus

Desuconin turvallisuudesta huolehtivat ystävälliset ja osaavat järjestyksenvalvojat. Järjestyksenvalvojat ovat osa Desuconin vapaaehtoisten tiimiä, mutta heillä on sekä koulutus että toimiluvat järjestyksenvalvontaan. He auttavat kävijöitä, ohjaavat jonoja ja kulkua tapahtumassa sekä takaavat turvallisuuden, sekä tietysti valvovat järjestyssääntöjen noudattamista.

Tutustu Desuconin järjestyssääntöihin täällä.

Järjestyksenvalvojien lisäksi tapahtuman turvallisuutta on parantamassa Desuconin häirinnänvastainen tiimi, joka pyrkii takaamaan yhdenvertaisen kohtelun. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta henkilöön liittyvistä syistä ja ominaisuuksista. Desuconissa jokainen on yhdenvertainen ja ansaitsee tulla myös kohdelluksi yhdenvertaisesti. Tähän sisältyy esimerkiksi saavutettavuus ja se, että jokainen saa osallistua tapahtumaan ilman häirintää.

Häirintäyhdyshenkilöt

Desuconilla on häirinnänvastainen tiimi, joka tarjoaa tukea häirintää, ahdistelua, kiusaamista ja muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille kävijöille ja vapaaehtoisille. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia, ja häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Yhteydenottaja voi myös halutessaan pyytää, että asiaa ei viedä eteenpäin. Häirintäyhdyshenkilöt eivät toimi tuomareina tilanteissa tai jaa rangaistuksia, vaan tarjoavat neuvoja tilanteen käsittelyyn sekä tukevat sinua prosessissa.

Tapahtumassa (Sibeliustalo): 044 781 5518

Iltabileissä (Lahden messut): 044 781 5519

Tavoitat häirintäyhdyshenkilöt myös sähköpostilla osoitteesta: hairinta@desucon.fi

Kunniavieraat

Jokaiseen Desucon-tapahtumaan pyritään tuomaan kunniavieraiksi mielenkiintoisia anime- ja mangateollisuuden tekijöitä kuten piirtäjiä, ohjaajia ja ääninäyttelijöitä sekä muita alaan liittyviä henkilöitä, esimerkiksi musiikintuottajia tai DJ:tä. Toivomme, että kunniavieraat avaavat animen ja mangan tekemisen saloja uudella tavalla suomalaisille faneille.

Desuconin 2024 kunniavieraiksi saapuvat ääninäyttelijä ja laulaja Kenji Nojima sekä säveltäjä Taku Iwasaki! Heihin voit tutustua lisää täällä.

Kenji Nojiman puheohjelmaa pääset seuraamaan Pääsalissa lauantaina klo 11.

Taku Iwasaki esittää konsertin perjantaina klo 21.30 ja pitää puheohjelmaa lauantaina klo 13.30. Konserttiin tarvitsee ilmaisen paikkalipun, jotka tulevat varattaviksi perjantaina klo 18.

Kumpikin vieras jakaa nimikirjoituksia sunnuntaina klo 13-15.

Vapaaehtoiseksi

Työvoimahaku Desuconiin 2024 on päättynyt! Alamme hakea työvoimaa ensi vuoden tapahtumiin taas syksyllä.

Desucon on alusta loppuun vapaaehtoistensa, joita kutsumme leikkisästi kuuteiksi, järjestämä. Vapaaehtoiset hoitavat monenlaisia töitä, joita ilman conin rattaat eivät pyörisi: saatat päästä esimerkiksi päivystämään infoon, pyörittämään narikkaa, täyttämään vesipisteitä, huolehtimaan yleisestä siisteydestä, lipunmyyntiin tai roudaamaan tavaroita. 

Vapaehtoiset saavat myös etuja: tapahtuman sisäänpääsy, mahdollisuus vapaaehtoismajoitukseen, pääsy järjestäjien "takahuoneeseen" eli green roomiin sekä lämmin ruoka tapahtumapäivinä.

Minimityöaika on kaksitoista tuntia, joiden sijoittelussa otetaan tietysti omat toiveesi huomioon. Valokuvaajien ja järjestyksenvalvojien työvuorot poikkeavat tästä ja määräytyvät lopullisen työntekijämäärän perusteella. Alaikäraja työvoimaksi hakiessa on 18 vuotta.

Ohjelmanpitäjäksi

Ohjelmahaku Desuconiin 2024 on päättynyt! 

Tutustu ohjelmakarttaan!

Vapaaehtoisten lisäksi Desuconin kuutteihin kuuluvat myös ohjelmanpitäjät. Desuconin keskiössä on aina ollut harrastajien toisilleen tekemä ja pitämä, laadukas ohjelma, ja tarvitsemme joka tapahtumassa ohjelmalle myös pitäjiä.

Jos sinulla on siis jokin animeen, mangaan tai muihin Desuconin aihepiireihin liittyvä ohjelma, tarjoa sitä ihmeessä meille. Desuconit ovat pääasiallisesti 18-35 -vuotiaille harrastajille suunnattu animeen ja mangaan keskittynyt tapahtuma, on tietenkin suotavaa että aiheesi käsittelee tai vähintäänkin sivuaa näitä ilmiöitä tai on muutoin niihin rinnastettavissa vaikkapa oheisilmiöiden kautta.  

Ohjelmahaun tulokset ilmoitetaan ennen lipunmyynnin alkua ja ohjelmakarttaa aletaan täydentää välittömästi kun hyviä tarjouksia saadaan - kannattaa siis tarjota aiemmin kuin myöhemmin, jos idea on ehtinyt jo kukkimaan.

Jos ohjelman pitäminen innostaa, ota siis yhteyttä osoitteeseen ohjelma@desucon.fi ja kerro lisää ideoistasi! Kaikkiin sähköposteihin vastataan. Jos vastausta ei kuulu viikon sisään, kannattaa lähettää viesti uusiksi, mielellään jostain toisesta sähköpostiosoitteesta - on mahdollista, että se on eksynyt spämmikansioon tai muuten vain kadonnut matkalla.

Desuconin ohjelmakattaukseen kuuluu myös osallistavaa ohjelmaa, kuten pajoja ja keskustelupiirejä. Voit tarjota myös näitä ohjelmia samaan sähköpostiosoitteeseen!

Tekijät

Desuconia järjestää voittoa tavoittelematon yhdistys Kehittyvien conien Suomi ry, sekä noin 400 vapaaehtoista. Vapaaehtoisista ympäri vuoden tapahtuman eteen tekee töitä noin 40 vastaavaa, joiden yhteystiedot löydät vastaavasivultamme.

Yhdistykseen ja sen toimintaan voit tutustua tarkemmin täällä.

Desulounge & Iltabileet

Desuconissa järjestetään myös iltabileet lauantai-iltana sekä Desulounge perjantaina. Desulounge pidetään Sibeliustalolla. Desuconin iltabileet pidetään tyypillisesti Sibeliustalon ulkopuolella, jotta on tilaa tampata eikä basso pääse tutisuttamaan punttia ohjelmasaliin asti.

Osta lippu iltabileisiin Desukaupasta!

Iltabileiden aikatauluista, aktiviteeteistä ja esiintyjistä löydät tietoa iltabileiden omalta sivulta.

Desuloungen aikataulun, ohjelmakuvaukset sekä lisää tietoa itse desuloungesta löydät Desuloungen omalta sivulta.

Cosplaykilpailut

Cosplay ei ole Desuconissa pakollista, mutta äärimmäisen sallittua! Olet tervetullut nauttimaan ikimuistoisesta viikonlopusta Sibeliustalolla, olit sitten ihan tavallisissa vaatteissa tai minkä tahansa fandomin cosplayssa!

Tapahtumassa on käytössä cosplaypukuhuoneet kävijöille (naiset, miehet ja unisex) koko tapahtuman ajan. Pukuhuoneet löytyvät toisesta kerroksesta kuvauspisteen ja myyntipöytäsalin läheisyydestä. 

Desuconissa nähdään totutusti cosplayasujen väriloistoa ja esitysten vilinää, kun kilpailut nousevat pääsalin lavalle lauantaina klo 17:30-19:30. Esityskisasta sekä yksilö- ja paripukukisasta voit lukea lisää täältäTuomariston esittelyt löydät täältä.

Cosplaykilpailujen tulokset löydät täältä.

AMV-kilpailu

AMV-kilpailu eli animemusiikkivideokisa kuuluu klassikkona Desuconin kattaukseen. Ohjelmassa harrastajien videot huikaisevat ja häikäisevät näkö- ja kuuloaistit. Kilpailua pääset seuraamaan Pääsalissa sunnuntaina klo 11.30.

Lisätietoa kilpailusta löydät AMV-osiosta!

Haku kilpailuun on päättynyt!

Keskustelupiirit ja työpajat

Desuconissa on kolme paja- ja keskustelupiiriohjelmille varattua tilaa: Honka, Koivu ja Pihlaja. Keskustelupiireissä ajatus on päästä vaihtamaan ajatuksia omasta uudesta tai vanhasta mielenkiinnon kohteesta samanmielisen joukon kanssa pienemmässä porukassa, ja työpajoissa taas kokemaan ja tekemään itse.

Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen, joka alkaa maanantaina 10.6.

Sekä keskustelupiirit että työpajat ovat osa Desuconin ohjelmaa, tarjoa siis omaa ideaasi ohjelma@desucon.fi.

Kahvila

Alkaako conin vilinä väsyttää? Jos onnetar suosii, saatat päästä rentoutumaan hetken herkkujen parissa Desuconin meidokahvilassa! Desuconin kahvila palvelee Sibeliustalon vieressä Pianon Pavlijongin tiloissa, Vesijärven rannassa.

Nykyään meidokahvilaan pääsee vain nettiajanvarauksella, jossa paikat kahvilaan reiluuden nimissä arvotaan.

Lisätietoja meidokahvilasta sekä meidojen esittelyt löydät kahvilan sivuilta.

Pelit

Jos conin vilinässä jää luppoaikaa käteen, voit käydä kokeilemassa taitojasi ja onneasi eri pelien parissa! Desucon tarjoaa pelejä kolmessa eri paikassa tapahtumassa, eri tarpeisiin ja toiveisiin.

Mahjong ja go

Tule tutustumaan perinteisiin japanilaisiin peleihin Metsänhaltija-tilassa, joka sijaitsee Kuusisalin vieressä kongressi-siivessä! Helsingin yliopistollinen go-seura YliGo on tuonut paikalle go-settejä ja seuran jäsenet perehdyttävät pelin saloihin lautapelipisteen aukioloaikoina. Tarjolla on myös mahjong-settejä vapaaseen pelailuun sekä automaattinen mahjong-pöytä! Mahjongia voi harjoitella Helsingin yliopiston Yama-seuran opastuksella automaattisella mahjongpöydällä.

Pelisali

Kongressisiiven pelisalissa pääset kokemaan niin vanhat klassikot kuin kuumimmat uutuudetkin.

Pelisalista löytyy päästä päähän eri pelejä, eri aikakausilta. Vanhat CRT:t hurruttavat menemään lämpöä tiiviin tunnelman kiteytymiselle. Pyrkimyksenämme on antaa Conittajlle ikään kuin pelien aikakapseli, aina alun NES-peleistä uusimpiin konsoli-peleihin.

Tanssi- ja rytmipelit

Tympiikö pelkkä kävely ja istuminen? Tule tutustumaan japanilaisiin rytmipeleihin Metsähallissa ja testaa samalla rytmitajusi ja koordinaatiokykysi. Haasta itsesi Beatmania IIDX:n parissa tai pidä hauskaa läpsyttelemällä Pop´n Musicia, löydä sisäinen diskodiivasi tanssipelien parissa tai rummuttele menemään Taiko no Tatsujinin parissa! Pelipisteeltä löytyy myös Sound Voltex ja ehkä myös muita yllättäjiä! Tanssi- ja rytmipelit ovat pelattavissa avajaisista päättäjäisiin, poikkeuksena kuitenkin yöt.

Kirpputori

Desuconissa kävijöitä palvelee myös kirpputori, jonne voit tuoda myytäväksi tarpeettomaksi käyneet tavarasi tapahtuman ajaksi, tai käydä löytämässä omaan hyllyysi uutta täytettä! Kirpputorilla voit myydä mangaa, animea, figuureja, pehmoleluja, cosplayasuja tai mitä tahansa muuta japanilaiseen populaarikulttuuriin liittyvää, kunhan ne eivät ole piraattituotteita tai taidekujalle kuuluvia. Myyjämme hoitavat tavaroiden näytilleasettelun ja myynnin, eli tavarantoimittajien tarvitsee vain tuoda tuotteensa kirpputorille ja käydä sitten conin lopuksi hakemassa myyntivoittonsa sekä myymättä jääneet tavarat.

Tarkempaa tietoa kirpputorista sekä aukioloajat löydät täältä.

Taidekuja

Desuconin taidekujalla kaikentasoiset taiteilijat voivat myydä omia tuotoksiaan muille conikävijöille. Valikoimaan voi kuulua originaalitöitä taikka niiden printtejä, omakustanteita, kirjanmerkkejä, pehmoleluja, pinssejä, paitoja ja niin edelleen!

Painotamme taidekujalla erityisesti tapahtuman teemaan sopivia taiteilijoita, eli voit odottaa löytäväsi erityisesti anime- ja mangapainotteista sekä japanilaiseen kulttuurin liittyvää taidetta kujaltamme.

Taidekujahaku on päättynyt! Taidekujan taiteilijoihin ja karttaan voit tutustua täällä.

Myyntipöydät

Myyntipöytäsali palvelee kaupallisten kumppaneidemme kanssa kävijöitä koko tapahtuman ajan. Kaipasit sitten mangaa, pehmoleluja, animea, ammattilaiskäsityöläisten tekemiä koruja tai figuureja, myyntipöytäsalista löydät lähes varmasti tarvitsenasi. Salista löytyy rinnakkain mm. japanista alkuperäisiä oheistuotteita tuovia myyjiä, harvinaisia keräilykappaleita tarjoavia kauppiaita, sekä omia käsitöitään ja itse tekemäänsä taidetta myymässä olevia artesaaneja.

Pääset tutustumaan myyntisalin karttaan ja myyjien ja artesaanien esittelyihin täällä.

Valokuvaus ja kuvauspiste

Desuconia ikuistavat myös Desuconin yleis- ja ohjelmakuvaajat eli Desukuvaajat. Löydät myös heidän kuvansa Conikuvat.fi:stä. Lisäksi useimmista Suomen animetapahtumissa tutuksi tullut Conikuvat.fi:n studiokuvauspalvelu palvelee myös Desuconissa! Kuvauspisteellä sinua palvelevat Conikuvat.fi:n ammattitaitoiset valokuvaajat ja korkeatasoinen valokuvausstudio.

Kuvauspiste sijaitsee toisessa kerroksessa animekaraoken vieressä, ja parhaiten sinne pääsee nousemalla narikan vieressä sijaitsevat portaat ylös. Kuvauspalvelun käyttö on maksutonta. Kuvauspiste on auki perjantaina 17–20, launtaina 10–16 + erikoiskuvat* 17–19 ja sunnuntaina 10–16. Voit tutustua kuvauspisteeseen tarkemmin täällä.

In English

What is Desucon?

Desucon is an anime and manga convention held in the congress center Sibelius Hall, Lahti. The convention is presented by the non-profit organization Kehittyvien Conien Suomi ry. 

All of the convention programme is primarily presented in Finnish, though individual programs may be presented in English. There is currently no international services provided. Many of our staff of course speak English and Japanese in addition to Finnish, but we cannot promise to provide service in other languages.

Tickets

The event is sold out!

While the convention is aimed at Finnish anime and manga hobbyists, you are of course free to purchase a ticket as long as supplies last. Our tickets will go to sale on 17.4. at 18.00 in our Ticket shop. Tickets are 37 € per piece and you may purchase at most 5 tickets in a single purchase.